Znany paryski kucharz poddał się wielu nałogom, jednak w porę dostrzegł swój błąd i porzuciwszy wszystko na kilka lat znika w Nowym Orleanie. Po odbyciu swoistej pokuty, polegającej na obraniu miliona ostryg, powraca do Londynu, gdzie wraz z przyjaciółmi otwiera najlepszą restaurację w mieście, a jego celem jest zdobycie trzech gwiazdek w przewodniku Micheline. Wydaje się, że starania zostaną zaprzepaszczone, gdy jeden z kucharzy, w akcie zemsty, podaje wizytatorom źle przyprawioną potrawę. Okazuje się jednak, że byli to zwykli klienci, a przy kolejnej wizycie kontroli wszystko przebiega zgodnie z planem i lokal otrzymuje najwyższą notę. W trakcie tej drogi główny bohater całkowicie zmienia jednak swoje podejście do życia i innych pracowników. Początkowo osiągnięcie celu miało całkowitym priorytetem, przez co nie okazywał szacunku innym w kuchni. Z czasem doszedł do wniosku, że zwycięstwo jest możliwe tylko, gdy wszyscy będą ze sobą współpracować, a tym samym zaczął dostrzegać i wykorzystywać potencjał swych kolegów, zamiast narzucać im swoją wolę.
Ocena: 3/5
Ocena: 3/5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz